Poslední číslo
Poslední číslo
O spolku
O spolku
O spolku se můžete dozvědět více

Terapie koňskou duší

Terapie koňskou duší

Michaela Komorousová

Zvířata – naši domácí mazlíčci jsou pro nás mnohdy nejvěrnějšími životními parťáky. Těšíme se na ně, protože nás dokáží rozveselit a zklidnit naše pocuchané nervy. Umí vyléčit náš smutek, mají v sobě to, co snadno a rychle ztrácíme – hravost, přirozenost a radost. Jsou to vlastně takoví „domácí léčitelé“. Takové léčení za pomoci zvířat (tj. zooterapie) však není žádnou novinkou, ale možná právě v dnešní době, kdy narůstá počet psychických a duševních onemocnění, nabírá na aktuálnosti a významu.   

Mezi nejznámější terapie tohoto druhu patří např. canisterapie. Pejsci nám však prominou, dnes se budeme věnovat koním. Představíme si je ale nikoliv jako „fyzioterapeuty“ (hipoterapie), nýbrž jako „terapeuty našich srdcí“. 

Duše Koně

O Kubovi Ševčíkovi z Jablonce nad Nisou jsme již v minulosti psali. To je člověk, který přišel s vynálezem tzv. 3D podkov, pomocí kterých léčí lehká, ale i závažná zranění koní, která by ve většině případů skončila jejich utracením. V současné době se ale nevěnuje jen výrobě dlah a podkov.  

Společně s rodiči založil spolek Terapie koňskou duší, která má pomáhat duševně nemocným lidem, lidem s mentální poruchou a především těm, co trpí strachy

a úzkostmi nebo mají tendenci k sebepoškozování. A proto začal s budováním stájí a navázal spolupráci s neziskovými organizacemi, jako je např. rodinné centrum Pastelka, nebo s Jedličkovým ústavem.   

Podobné terapie u nás existují, v čem je výjimečná ta Tvá? 

„Tak především se to snažím dělat srdcem, kdysi jsem sám trpěl psychickými problémy a prošel jsem si strašnými chvílemi. Snažím se o to, aby byla terapie přínos

a nebyla předražená.  

A jak taková terapie probíhá? 

Jedná se o soukromou individuální terapii v příjemném prostředí v Kokoníně. Klient se nejdříve seznámí skoňmi, kdy si kůň vybere svého klienta dle toho, co vlastně potřebuje.“  

Ale co když má klient strach z koní? Je možné mu i přes to pomoci?  

Ano, měl jsem jednu takovou klientku. Bála se koně, když si na něj stoupla, klepala se, zkoprněla, ale pak se to zlepšovalo a nakonec jí bylo fajn. Člověk nakonec zjistí, že problémy nejsou tak velké, jak zpočátku vypadají.“   

Kubo,š 3 koně – Samiu, Laose a Marwela. Každý z nich se ale vyznačuje jinými přednostmi a vlastnostmi. Jak tedy klient pozná, který kůň se k němu hodí?   

„Koně si svého klienta vybírají sami. Energicky to hned zafunguje. Samia je učitelka klidná a trpělivá. Kdo je v životě rozlítaný a potřebuje uklidnit, vybere si ji. Naopak kdo je bázlivý, trpí strachy, vybere si Laose, protože budí pocit bezpečí. Laos byl původně týraný kůň, pozná ale dobrotu lidí, dokáže vycítit, kdo ho chce a kdo ho nechce. Když ho klient nechce, tak odchází pryč. I přes svou obrovskou váhu dokáže vyjádřit svůj cit. Třetí kůň Marwel je zase takový blázen. Dokáže v člověku probudit jiskru a vnést vůli do života. Kdo je tedy vyčerpaný, unavený nebo vyhořelý, vybere si Marwela, protože cítí jeho energii do života.   

Terapie koňskou duší své webové stránky, co zde klienti najdou 

„Příběhy koní a jejich výjimečné schopnosti. Mohou si tak zvolit takového koně, který jim bude nejlépe vyhovovat.“